);
Paleismuur 56, 3991 VV Houten
030 - 636 4701

Hieronder staan de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij, laat het ons weten. Wij reageren meestal binnen 24 uur op een e-mail.

 1. Waarom hebben jullie gekozen voor het open systeem. Op andere sites lees ik juist het gesloten systeem het beste is?
  Ik ben voor beide systemen gediplomeerd en ken beide methoden dus grondig. Dat ik uiteindelijk voor de Angel of Water heb gekozen, komt omdat ik zelf een keer in de gelegenheid ben geweest om in Amerika de Angel uit te proberen. Ik was hier zo enthousiast over dat ik het systeem naar Nederland heb gehaald en de eerste therapeut in Nederland ben geworden die met de Angel of Water werkt.Wat ik als grote voordelen van de Angel of Water zie, zijn de volgende:

  • de Angel of Water bevordert de natuurlijke darmperistaltiek. Het brengt de darm in een ritme waarbij deze zichzelf telkens op een natuurlijke manier leegt. Dit kan vrijuit en op ieder moment gebeuren.
  • de canule bij de Angel of Water is erg smal en wordt eenvoudig zelf ingebracht. De canule dient uitsluitend om het water in de darm te voeren; afvalmateriaal gaat hier gemakkelijk langs. Bij het gesloten systeem is de canule 2 cm. breed, wordt ingebracht door de therapeut en dient om zowel water in te voeren, maar ook om darminhoud af te voeren.Voor het afvoeren van de darminhoud blijkt de 2 cm brede canule, dan vaak toch (te) smal blijkt te zijn.
  • aangezien jezelf voortdurend in controle bent, neemt de kans op darmkrampen af. Je kan nl. meteen reageren op wat je lichaam wilt.
  • vanwege de specifieke werking van de Angel waarbij de natuurlijke darmperistaltiek wordt bevorderd, wordt de darmwerking getraind en zal deze verbeteren.
  • je hoeft niet bang te zijn voor lekkages langs de canule of een losschietende canule.
  • vanwege het unieke – mechanische- luchtafvoersysteem van de Angel, zijn er absoluut geen geurtjes.
  • tijdens de behandeling lig je onder badlaken en is je privacy volledig gewaarborgd.
  • na de behandeling kun je jezelf afspoelen met de handdouche op de Angel. Uiteraard ook in alle privacy.
 2. Waarom de Angel of Water?
  De Angel of Water is een medisch goedgekeurd apparaat en wordt wereldwijd door artsen en therapeuten gebruikt in gespecialiseerde medische klinieken en luxe spa’s. De Angel of Water staat bekend “worlds premier open system”. Kortom, de Angel of Water wordt internationaal gezien als een systeem van topkwaliteit met de hoogste mate van comfort voor de gebruiker.
 3. Is een darmspoeling veilig?
  Ja! Een behandeling met de Angel of Water is veel veiliger en gemakkelijker dan een klysma.
 4. Wat is het verschil tussen een darmspoeling en een klysma?
  Met een klysma wordt slechts het onderste gedeelte van de darm bereikt. Met de Angel of Water wordt op een veilige manier de gehele darm behandeld. Daardoor is het effect van de behandeling vele malen groter dan dat van een klysma. In de literatuur wordt het effect van een darmspoeling 30 keer groter geacht dan dat van een klysma.
 5. Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts:
  Nee, er is geen verwijzing nodig. De huisarts hoeft dan ook niet te worden geraadpleegd. Dit maakt ook niet uit voor de eventuele vergoeding door de zorgverzekeraar.
 6. Welke contra-indicaties zijn er, wanneer is het beter om geen colonhydrotherapie te ondergaan?
  Er zijn een beperkt aantal contra-indicaties, welke zijn gelegen in de meer ernstige ziekten (w.o. acute darmontstekingen). De therapeut kan dit goed beoordelen en vraagt daarom altijd naar de actuele medische status.Tijdens het intake-gesprek komt dit natuurlijk aan de orde..Er wordt verschillend gedacht over de vraag of zwangerschap ook een contra-indicatie oplevert. Veiligheidshalve hebben wij besloten om zwangere vrouwen niet te behandelen.
 7. Heb ik voldoende aan 1 behandeling:
  Nee, helaas is dat niet het geval. Een therapeutisch effect bereik je niet in een keer. Denk aan de fysiotherapeut, een enkele behandeling helpt je op weg, maar is niet voldoende. We bespreken dit tijdens de intake, maar ga er als richtlijn vanuit dat je minimaal 3 behandelingen zult nodig hebben.
 8. Hoe lang duurt een behandeling?
  De daadwerkelijke behandeling duurt 40 minuten. Reken met voorbereiding en persoonlijke verzorging op een uur. Alleen de eerste behandeling vraagt meer tijd vanwege het intakegesprek. De eerste keer ben je max. anderhalf uur bezig.
 9. Mag de behandeling doorgaan als ik ongesteld ben.
  Geen probleem. De unieke vormgeving van de Angel of Water maakt dat je hiervan op geen enkele manier hinder ondervindt.
 10. Hoe zit het met de hygiëne?
  In onze praktijk staat hygiëne hoog in het vaandel. De apparatuur wordt volgens strenge (Amerikaanse) protocollen voor en na gebruik grondig gedesinfecteerd. Canules en het overige benodigde materiaal zijn steriel verpakt en worden in jouw bijzijn geopend en zijn slechts geschikt voor eenmalig gebruik.
 11. Gaat het ten koste van mijn darmflora?
  Met het verwijderen van de ongewenste massa, gaat een beperkt gedeelte van de darmflora verloren. Deze bacteriën groeien snel weer terug. In de regel zou het zo moeten zijn dat in de darm ca. 80% goede bacteriën aanwezig zijn en slechts 20% ongewenste (slechte) bacteriën. Onderzoek heeft uitgewezen dat het vaker zo is, dat de slechte bacteriën de overhand hebben. Door het reinigen van de dikke darm wordt de voedingsbodem voor de slechte bacteriën aangepakt en krijgen de goede bacteriën de kans om zich sneller te vermenigvuldigen.
 12. Doet het pijn?
  Nee, de behandeling doet geen pijn en wordt door bijna iedereen als comfortabel ervaren. Een enkele keer kan er wat lichte kramp optreden, maar dat is van korte duur en wordt niet als bezwaarlijk ervaren.
 13. Kan ik na de behandeling weer alles doen?
  Na de behandeling kun je inderdaad alles weer doen, maar vergeet niet dat de darm al flink in beweging is geweest (en dus heeft gesport) waardoor het beter is die dag niet meer te gaan sporten. Mijn advies is niettemin om de dag van de behandeling rustig aan te doen en niet te veel inspannende activiteiten te plannen.
 14. Moet ik mij nog op een bepaalde manier voorbereiden?
  Twee uur voor de behandeling niet meer eten of drinken. Dat is alles.Alleen voor diabetici geldt dat zij tot 30 minuten voor de behandeling nog iets lichts mogen eten. Eveneens dienen zij nog een hapje mee te nemen voor na de behandeling.
 15. Worden de behandelingen vergoed door mijn zorgverzekeraar?
  Er zijn vele zorgaanbieders in Nederland. Indien je een aanvullende verzekering hebt, dan bestaat er meestal recht op gehele of gedeeltelijke vergoeding van de behandeling.
  Zie daarvoor onze volledig vergoedingsoverzicht te bekijken vanuit het hoofdmenu van deze website.